Crisisbeheersing en brandweer
Crisisbeheersing
In 2021 stond de corona crisis nog centraal. Ook de hoogwaterramp van juli heeft een grote rol gespeeld. Het uitvoeren van de planning op het terrein van trainen en opleiden vergde dan ook in 2021 veel creativiteit en extra inspanning. Corona leverde forse beperkingen op het gebied van fysieke aanwezigheid op. Waar mogelijk is gekozen voor een hybride opzet van oefeningen. Deelnemers waren fysiek verspreid over diverse locaties en voerden digitaal crisisoverleg. Ook zijn er e-learning modules aangeleverd. Op het vlak van de planvorming is gewerkt aan het onderhoud van de verschillende planfiguren zoals de rampbestrijdingsplannen, multidisciplinaire informatiekaarten (MIK’s) en bereikbaarheidskaarten inclusief het voeren van de benodigde overleggen en afstemmingen.
Brandweer
De brandweer investeert in haar vakkennis en sluit aan bij ontwikkelingen in onze samenleving. Dat is nodig in deze hoogtechnologische samenleving, waarin ontwikkelingen snel gaan. Zowel voor de veiligheid van de burger als voor de eigen veiligheid is het belangrijk dat de brandweer blijft investeren in ontwikkeling van het vak. Met een creatieve benadering is het gelukt om ook tijdens de tweede lockdown de brandweeropleidingen (deels digitaal) gewoon door te laten gaan om de continuïteit te waarborgen. De brandweer heeft veel bijstand verleend tijdens de hoogwaterramp in juli.
Verder is de tweede lockdown gebruikt om het Centrum voor Vakmanschap in Margraten van groot onderhoud te voorzien. Hierdoor staat er weer een toekomstbestendig opleidings- en oefencentrum. Voor het vakbekwaam houden van onze brandweermensen zijn enkele bijzondere projecten uitgevoerd, waaronder bijscholingen voor alle brandweerchauffeurs, bijscholingen voor spoorwegincidenten en werken met hoogteverschillen.
Voor oefeningen is het nadelige effect van corona (het niet fysiek met grotere groepen bijeen kunnen komen) in veel grotere mate van toepassing.