Bestuur
Gemeenteraad
Ook het jaar 2021 heeft voor wat de werkzaamheden van de raad betreft in het teken gestaan van de coronacrisis. De werkwijze van de raad is, zoals deze voor het jaar 2020 was ingericht, in grote lijn in 2021 in stand gebleven. Door de digitale opzet van de vergaderingen heeft het besluitvormingsproces van de raad, ondanks corona, op een gedegen manier doorgang kunnen vinden.
Ondanks de beperking dat er niet fysiek vergaderd kon worden heeft de raad zijn werkzaamheden op een praktische wijze opgepakt. Diverse werkgroepen van de raad hebben zonder belemmering - zij het digitaal - doorgang kunnen vinden.
De raad heeft het afgelopen jaar ook vooruitgeblikt voor de periode na de verkiezingen. In een hei-sessie hebben de fractievoorzitters nagedacht over het al dan niet inzetten op een raadsprogramma. In meerderheid werd de conclusie getrokken dat hier de tijd nog niet rijp voor is.
Afgelopen jaar zijn een tweetal onderzoeken van de Rekenkamercommissie door de raad afgehandeld. Het betreft het onderzoek naar de gemeenschappelijke regeling BsGW en
het nazorgonderzoek Majeure Projecten. Via initiatiefvoorstellen heeft de raad zijn standpunt ten aanzien van genoemde rapporten bepaald.
Het onderzoek naar het accommodatiebeleid is weliswaar in 2021 afgerond maar de formele afrondende besluitvorming door de raad vindt in 2022 plaats.
College van B&W
De voorziening pensioenverplichtingen (gewezen) wethouders is gevormd voor het betalen van (toekomstige) pensioenen van (voormalige) bestuurders. De voorziening is per 31 december 2021 geactualiseerd op basis van het Financieel Jaarverslag van Pro Ambt. Om deze voorziening op het juiste niveau te brengen waardoor deze voldoet aan de voorschriften uit het BBV, is een éénmalige onttrekking van € 99.000 noodzakelijk. Deze éénmalige onttrekking is het directe het gevolg van de gestegen rekenrente.
De voorziening wethoudersuitkeringen is gevormd voor het betalen van de (verlengde) wethoudersuitkeringen tot en met 2026 op grond van het gestelde in de Algemene Pensioenwet politieke Ambtsdragers (APPA) en om jaarlijkse schommelingen in de uitkeringen aan gewezen wethouders te egaliseren. Om deze voorziening op het juiste niveau te brengen waardoor deze voldoet aan de voorschriften uit het BBV, is een éénmalige storting van € 35.000 noodzakelijk.
Jongerenlintje
In 2021 is voor de tweede keer het jongerenlintje uitgereikt, dit keer aan de tweeling Thyme en Jibbe Engelen, 14 jaar uit Urmond. Tevens is met de selectiecommissie een evaluatie gehouden. Deze commissie heeft de pilot als zeer positief ervaren. Desondanks zal vanaf 2022 een aantal kleine zaken aangepast worden. Zo worden er meer partners en organisaties aangeschreven, het voordrachtformulier wordt aangepast, er wordt eerder gestart met de voorbereiding en de leeftijd wordt verhoogd van 24 jaar naar 26 jaar (overeenkomstig de leeftijd die bij de jongerenvisie wordt gehanteerd). Uw raad heeft daarnaast op 24 november 2021 ingestemd met de nieuwe, aangepaste verordening gemeentelijke onderscheidingen. Het jongerenlintje heeft daarin een plek gekregen en is vanaf dat moment dan ook een officiële onderscheiding in Stein.
Regionale samenwerking
Op Zuid-Limburgse schaal hebben wij samen met de andere vijftien gemeenten verdere stappen gezet om de positionering en uitvoeringskracht van de regio te versterken. De aanwijzing van Zuid-Limburg als NOVI-gebied door het Rijk in februari 2021 is belangrijk bij het versterken van de samenwerkingskracht in de regio en ingang bij het Rijk. Daarnaast vindt binnen verschillende taakvelden samenwerking plaats binnen de Westelijke Mijnstreek.
Samen met de gemeenten Beekdaelen, Voerendaal, Simpelveld, Valkenburg aan de Geul, Meerssen, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals geven wij uitvoering aan het Uitvoeringsprogramma voor het Middengebied (‘Van Groen hart tot groene long).
In het Uitvoeringsprogramma Middengebied staan vier programmalijnen centraal:
• Landschap en landbouw;
• Toerisme van de toekomst;
• Duurzaamheid;
In 2021 zijn een aantal projecten binnen het uitvoeringsprogramma in uitvoering. Als gemeente Stein nemen wij deel aan de projecten Sector Platform Vrijetijdseconomie en het project scan agrarische kavels en vitaliteitsmanager.
Eind 2021 is gestart met een evaluatie van de samenwerking in het Middengebied waarbij wordt gekeken hoe de samenwerking verder kan worden doorontwikkeld. De resultaten zullen in de eerste helft van 2022 worden gepresenteerd.
Strategische visie
In 2018 is de strategische toekomstvisie geactualiseerd. De strategische toekomstvisie geeft richting aan de strategische koers van de gemeente. In december 2021 heeft de raad het ontwerp van de Omgevingsvisie gemeente Stein 2040 vastgesteld. De Omgevingsvisie is een strategische visie op de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Het proces om te komen tot dit ontwerp (beleidsanalyse, raadpleging inwoners en een werkconferentie met stakeholders en diverse raadsbijeenkomsten) is een eerste tussenevaluatie van de strategische toekomstvisie geweest. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de thema’s, kernwaarden en strategische doelstellingen nog actueel zijn en tevens de basis vormen voor de Omgevingsvisie.